Deel via

Waar vind ik betrouwbare informatie?

Deze sites en organisaties bieden betrouwbare informatie over kanker en de behandelingen, wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen en (bijwerkingen van) medicijnen.

Kanker.nl
Kanker.nl is een sociaal online platform, gecombineerd met informatie over onder andere de behandeling en gevolgen van kanker. Ook kunt u informatie vinden over diverse organisaties. De website is een samenwerkingsverband tussen KWF Kankerbestrijding, Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, Integraal Kankercentrum Nederland en Integraal Kankercentrum Zuid.
www.kanker.nl

Zorgwijzer.nl
ZorgWijzer.nl is een initiatief van Roy van Wensen en Bart Koenraadt en is een voorlichtings- en vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen. ZorgWijzer.nl is geen onderdeel van een zorgverzekeraar en opereert zelfstandig. Hier vindt men een overzichtelijk verhaal over kanker. Zie: www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/kanker

Informatie over lopend kankeronderzoek
Actuele informatie over wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe behandelingen voor kanker in de Nederlandse ziekenhuizen. Op basis van een aantal criteria, zoals kankersoort, leeftijd, geslacht en behandeling, kunt u zoeken naar onderzoek waaraan u deel zou kunnen nemen. Met deze informatie kunt u naar uw behandelend arts gaan.
www.kankeronderzoek.info

Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL)
Het kankerziekenhuis annex onderzoeksinstituut in Amsterdam heeft een voorlichtingscentrum waar patiënten en hun naasten - ook mensen die voor een second opinion naar het ziekenhuis komen - terecht kunnen voor informatie over kanker en de behandelingen en allerlei vormen van zorg, nazorg, steun en ontspanning.
www.avl.nl

Erasmus MC-Daniel den Hoed
Op de website van het Rotterdamse kankerziekenhuis vindt u brochures over alle soorten behandelingen, technieken om de diagnose te stellen en onderzoeken bij kanker. De brochures zijn te vinden in een alfabetisch overzicht.
www.erasmusmc.nl (ga in het menu Patiënten naar ErasmusMC-Daniel den Hoed)

UMC Utrecht Cancer Center
Deze website biedt informatie over kanker en de diagnostiek en behandeling ervan in het UMC Utrecht. In de universitaire medische centra vindt naast behandeling ook wetenschappelijk onderzoek plaats.
www.umcutrecht.nl/subsite/cancercenter/

Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO)
Het RUCO is een in kanker gespecialiseerd centrum waar alle oncologische expertise van het UMC St Radboud samenkomt.
In de nabije toekomst komt al deze expertise ook letterlijk samen in een nieuw gebouw
www.umcn.nl/Zorg/Afdelingen/RUCO

VUmc Cancer Center Amsterdam (CCA)
Dit onderzoeksinstituut van VUmc werkt aan een internationaal toonaangevende positie in het kankeronderzoek.
Een van de inititatieven van het CCA: een informatiecentrum voor kankerpatiënten en naasten
www.cancercenteramsterdam.nl

AYA-poli: polikliniek oncologie voor adolescenten en jong volwassenen
De AYA-poli is bedoeld voor adolescenten en jong volwassenen in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar die kanker hebben of hebben gehad. De term AYA is de afkorting voor Adolescent and Young Adult.
>> Aya-poli

Wegwijzer Kanker
Een informatieve website over kanker van het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en de infotheek Oncologie van Instituut Verbeeten, een behandelcentrum dat gespecialiseerd is in radiotherapie (bestraling)
www.wegwijzerkanker.nl

Aanbevelingen voor zorg aan kankerpatiënten
Site voor zorgverleners met richtlijnen voor diagnostiek, behandeling en nazorg bij een groot aantal kankersoorten. Richtlijnen vormen de basis voor het medisch handelen.
www.oncoline.nl

Informatie over medicijnen
In de databank van apotheek.nl vindt u informatie over geneesmiddelen bij kanker, ook over bijwerkingen en wat je eraan kunt doen.
www.apotheek.nl > medicijnen zoeken

Informatie en advies over bijwerkingen van medicijnen
Site voor zorgverleners met informatie over bijwerkingen van medicijnen tegen kanker. Selecteer de medicijnen die u gebruikt en u krijgt een overzicht van bijwerkingen, mét advies hoe u die eventueel zelf kunt verlichten.
www.sibopmaat.nl

Bijwerkingen melden
Bijwerkingen van medicijnen (niet alleen tegen kanker) kunt u melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.
Wie een melding naar Lareb verstuurt, ontvangt een persoonlijke, inhoudelijke reactie op de gemelde bijwerking. Ook op meldpuntmedicijnen.nl kunt u bijwerkingen melden. Meldingen die daar binnenkomen worden doorgestuurd naar Lareb.
www.lareb.nl
www.meldpuntmedicijnen.nl

Kiesbeter wijst ook kankerpatiënt de weg
Naast informatie over de behandeling van kanker (en tal van andere aandoeningen) vindt u op dit overheidsportal informatie over uw rechten als patiënt, zorgverleners in uw regio, hulpmiddelen, en wachttijden in ziekenhuizen.
Een waardevolle informatiebron voor iedereen die op de een of andere manier met de zorg te maken heeft.
www.kiesbeter.nl