Deel via

Steun tijdens én na kanker

Boosheid, verdriet, wanhoop en andere heftige emoties: het zijn normale reacties op een levensbedreigende ziekte als kanker. Veel mensen komen op eigen kracht door de moeilijke periode heen. Maar het is ook mogelijk hulp te zoeken bij een centrum voor psychologische hulp bij kanker. Wie niet direct behoefte heeft aan professionele hulp, kan terecht bij organisaties die verschillende vormen van zorg en nazorg bieden.

Centra voor psychologische hulp bij kanker

Verspreid over het land zijn er regionale centra die therapie en training bieden speciaal voor mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun naasten. Ook zijn er enkele landelijke instellingen voor hulp en steun bij en na kanker. De centra voor psychologische hulp bij kanker zijn aangesloten bij IPSO (Instellingen voor Psychosociale Oncologie). IPSO staat garant voor de kwaliteit van de begeleiding.

GRONINGEN:

Het Behouden Huys

Stichting Assagioli
Rijksstraatweg 363 a
9752 CH Haren
050 406 24 00
www.assagioli.nl

NOORD HOLLAND:

Ingeborg Douwes Centrum
Sint Lucas Andreas Ziekenhuis
Locatie Dependance
Jan van Galenstraat 335
1061 AZ Amsterdam
020 510 81 02
www.ingeborgdouwescentrum.nl

UTRECHT:

Helen Dowling Instituut Professor Bronkhorstlaan 20 Bilthoven Postbus 80, 3720 AB Bilthoven 030-2524020 / 06-51165820 www.hdi.nl Hoofdlocaties in Bilthoven en Arnhem en regionaal vertegenwoordigd.

Stichting Amarant
Postbus 13066
3507 LB Utrecht
030 280 44 28
www.centrum-amarant.nl

ZUID HOLLAND:

De Vruchtenburg (vier vestigingen)
Straatweg 171
3054 AD Rotterdam
010 285 95 94
www.devruchtenburg.nl

GELDERLAND:

Helen Dowling Instituut Zie onder Utrecht www.hdi.nl

NOORD BRABANT:
Vicky Brownhuis

(teven inloophuis)
Hinthammereinde 72-74
5211 PP Den Bosch
073 614 85 50
www.vbrownhuis.nl

Stichting Honingraad
(tevens inloophuis)
Johan Willem Frisolaan 100
4818 LH Breda
076 565 52 91 of 06 224 11 273
www.honingraad.nl

FRANKRIJK:

Stichting Les Vaux
Behandelcentrum voor mensen met kanker in Frankrijk
drs. E. de Bruin, psycholoog
Postbus 114
1390 AC Abcoude
0294 284 482
www.lesvaux.nl

LANDELIJK:

PsyQ
De afdeling 'Somatiek en Psyche' van de landelijke GGZ-instelling PsyQ behandelt en begeleidt volwassenen die psychische klachten hebben vanwege lichamelijke aandoeningen. Voor mensen met kanker is er het revalidatieprogramma Herstel & Balans en de groepsbehandelingen 'Op Verhaal Komen na kanker', Leren Leven met kanker, Als je partner kanker heeft, Vermoeidheid na kanker. Het aanbod is nog regionaal.
www.psyq.nl > somatiek en psyche

Care for Cancer
Senior oncologieverpleegkundigen bieden binnen de Stichting Care for Cancer begeleiding tijdens de behandelingen en daarna. De consulten van Care for Cancer worden door alle grote zorgverzekeraars vergoed.
www.careforcancer.nl

Acuut maatschappelijk werk
Bij sommige afdelingen van het acuut maatschappelijk werk zijn maatschappelijk werkers speciaal opgeleid om mensen met kanker psychosociale zorg te verlenen. Verder zijn er vrijgevestigde psychologen die zich gespecialiseerd hebben in levensbedreigende ziekten.

Nazorg bij en na kanker

Wie niet direct behoefte heeft aan professionele hulp, maar wel iets wil doen om de psychische en lichamelijke conditie te verbeteren tijdens of na de behandeling, kan terecht bij organisaties die verschillende vormen van zorg en nazorg bieden.

Kankerpatiëntenorganisaties
De kankerpatiëntenorganisaties bieden praktische en emotionele steun aan mensen die kanker hebben of hebben gehad en hun naasten. Vrijwilligers bieden contact (digitaal, telefonisch en op bijeenkomsten) vanuit hun eigen ervaring met kanker. Ze kunnen vertellen hoe ze behandelingen hebben ervaren en doorstaan, hoe ze zelf een keuze hebben gemaakt voor een behandeling of hoe ze omgaan met gevolgen.

Inloophuizen
In inloophuizen voor mensen met kanker worden koffieochtenden, themamiddagen, creatieve workshops, een zangkoor of een sportieve activiteit georganiseerd. Een aantal inloophuizen biedt naast informeel contact en activiteiten ook psychologische hulp.
inloophuizen

Toekomst na kanker
Informatie over veel verschillende zorg- en nazorgmogelijkheden in Noord-Holland, Flevoland, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland.
www.toekomstnakanker.nl

Look Good... Feel Better
Een goed verzorgd uiterlijk draagt bij aan je zelfvertrouwen. Dit is zo als je gezond bent, maar juist ook als je er door ziekte of behandeling minder goed uitziet. Stichting Look Good... Feel Better geeft informatie, workshops en individuele consulten aan mensen met kanker over uiterlijke verzorging.
www.lookgoodfeelbetter.nl

MEE
MEE is er voor mensen die door een chronische ziekte of beperking problemen ervaren waardoor zij niet volledig aan het maatschappelijk leven kunnen meedoen. De onafhankelijke instantie geeft ondersteuning op alle terreinen van het dagelijks leven, of het nu gaat om werk, inkomen, vakantie, omgang met kinderen, persoonlijke of juridische problemen. Kijk op de website voor het MEE-adres bij u in de buurt.
www.mee.nl