Deel via

Herstellen is meer dan genezen

Sport- en revalidatieprogramma's zijn een hulpmiddel om te werken aan herstel van de lichamelijke en geestelijke conditie tijdens of na de behandeling. Beweging en ontspanning kan klachten als vermoeidheid, pijn, angst en neerslachtigheid, waarvan veel (ex-)kankerpatiënten last hebben, tegengaan. Sommige ziekenhuizen hebben een eigen nazorgprogramma voor patiënten met kanker. Ook buiten het ziekenhuis zijn er mogelijkheden om te werken aan conditieherstel en een nieuw evenwicht. Een aantal verzekeraars vergoedt deelname aan revalidatie of sport onder begeleiding.

Herstel & Balans
Herstel & Balans is een revalidatieprogramma speciaal voor mensen die kanker hebben gehad. In een groep werkt u aan herstel van de lichamelijke en geestelijke conditie. Het programma is een combinatie van lichaamstraining, contact met medepatiënten en voorlichting over omgaan met gevolgen. Deelname op verwijzing van huisarts of specialist.
www.herstelenbalans.nl

Verder in Balans
Voor wie na Herstel & Balans wil blijven werken aan de lichamelijke conditie, is er Verder in Balans. Onder professionele begeleiding van fysiotherapeuten gaat u verder met bewegen en sporten in een groep lotgenoten. Verder in Balans wordt op minder locaties aangeboden dan Herstel & Balans. Meer informatie, onder andere een voorlichtingsfilm, en aanmelden op www.verderinbalans.nl.

Sportadvies op maat
De Stichting Kanker en Sport, ofwel Tegenkracht, geeft advies-op-maat over sporten voor, tijdens of na de behandeling. U vertelt wat u wilt, de sportarts geeft advies over wat kan en de stichting helpt zoeken naar begeleiding in de buurt bij het uitvoeren van uw persoonlijke sportprogramma. Sporten helpt om beter bestand te zijn tegen de negatieve gevolgen van de ingreep of kuur.
www.stichtingkankerensport.nl

Conditieherstel bij vermoeidheid
Tijdens de behandeling zijn de meeste kankerpatiënten moe. Maar sommige mensen blijven ernstig vermoeid lang nadat de behandelingen zijn afgerond. Revalidatie kan helpen om blijvende ernstige vermoeidheid te voorkomen of ermee te leren omgaan. Er is ook therapie tegen vermoeidheid. Bekijk de mogelijkheden in het overzicht van nazorg bij vermoeidheid.

Fysiotherapie
Klachten overgehouden aan de behandeling? De fysiotherapeut geeft advies en oefeningen die u helpen om weer beter te kunnen bewegen. Sommige fysiotherapeuten hebben zich toegelegd op vermoeidheid of vochtophopingen/lymfoedeem.
www.defysiotherapeut.com

Fysiosport
Adressen van beweegcentra en centra voor fysiotherapie in Nederland waar u kunt sporten en bewegen onder begeleiding. Er worden programma's aangeboden voor mensen die problemen hebben met bewegen bijvoorbeeld na een ziekte. Ook werknemers die vanwege lichamelijke klachten dreigen uit te vallen of al ziek thuis zitten, kunnen er terecht.
www.hetgezondenet.nl

Sportief bewegen met een chronische aandoening
Tips voor sporten en bewegen met een chronische aandoening, en informatie over de positieve effecten daarrvan. U vindt hier ook een brochure over sportief bewegen bij kanker.
www.sportiefbewegen.nl

Sportzorg
Sportartsen, sportfysiotherapeuten en sportmasseurs helpen niet alleen professionele sporters maar ook amateur sporters met een chronische aandoening. Een overzicht van sportzorgadressen.
www.sportzorg.nl

Bijlagen