Deel via

Multiple Endocriene Neoplasie

In Nederland hebben naar schatting 800 mensen het M.E.N.-syndroom. Dit is een zeldzame erfelijke aandoening waarbij in diverse klieren en organen gezwellen kunnen ontstaan. De naam is een afkorting van Multipele Endocriene Neoplasie.

M.E.N. is de afkorting van Multipele Endocriene Neoplasie. Het is een aandoening waarbij in meerdere (multipele) hormoonproducerende (endocriene) organen gezwellen (neoplasie) kunnen ontstaan.

Endocriene organen, zoals de bij­schildklieren, bijnieren, schildklier, alvleesklier en hypofyse (hersenaanhangsel) maken hormonen aan, stoffen die via het bloed de werking van andere organen in het lichaam kunnen beïnvloeden. Als in een endocrien orgaan een gezwel (tumor) ontstaat, heeft dit vaak een te hoge aanmaak van hormonen tot gevolg. De tumoren kunnen tegelijkertijd, maar ook na elkaar, in verschillende organen ontstaan. Er zijn twee typen M.E.N. te onderscheiden: M.E.N. type 1 en M.E.N. type 2. M.E.N.2 is weer onder te verdelen in twee varianten: M.E.N.2A en M.E.N.2B

Animatiefilms voor kinderen over MEN

De animatiefilms over MEN1 en MEN2.

Bibliotheek

In de bibliotheek is uitgebreide actuele en medisch verantwoorde informatie te vinden over M.E.N. 1 en 2.
Ook is daar gerelateerde informatie te vinden zoals brochures en ervaringsverhalen over M.E.N. en relevante links naar andere websites.

Informatie in de bibliotheek